Een visum nodig?

India ligt natuurlijk niet in Europa, waardoor je er niet heen kunt reizen met jouw ID-kaart. Je hebt een visum nodig om het land in te mogen. Daarbij komt dat er verschillende soorten visa zijn, dus let goed op dat je de juiste aanschaft voor jouw vakantie. Allereerst is er de eTourist Visa, geschikt voor toeristen en dus mensen die het land door willen reizen. Hierbij hoort dat je maximaal zestig dagen in het land mag blijven en maximaal twee keer het land mag inreizen. Je kunt dus niet iedere week naar een buurland gaan bijvoorbeeld. Dit visum is handig voor de toeristen.

Als tweede is er het eMedical Visa, wat bedoeld is voor de mensen die een ziekenhuis gaan bezoeken. Je moet dan ook een brief hebben waarin vermeld staat dat je dat ziekenhuis ook echt gaat bezoeken. Ook dit visum is weer maximaal zestig dagen geldig en hierbij mag je maximaal drie keer het land in gaan.

Tot slot is er nog keuze uit het eBusiness Visa, waarbij ook weer een geldigheid is van maximaal zestig dagen. Net als bij het eTourist Visa, mag je het land maximaal twee keer in. Wat hierbij nog vereist is, is een scan van jouw eigen visitekaartje.

Dan zijn er nog een aantal eisen die voor ieder visum gelden. Allereerst moet je een pasfoto hebben die recent is. Ook al lijk je nog op de foto van een aantal jaar terug, kies voor de zekerheid een recente foto uit, want je weet het maar nooit. Je moet vervolgens een scan van jouw paspoort uploaden voor de visumaanvraag en het is de bedoeling dat dit paspoort nog zes maanden geldig is bij aankomt in India. Dus niet op het moment dat je het visum aanvraagt! Kijk hier goed naar, want het zou vervelend zijn als je al boekt en je het visum niet krijgt. Daarbij moet je paspoort nog twee lege pagina’s hebben. Het visum moet je vervolgens uitprinten en op deze manier meenemen. Je hoeft hem dus nergens op te halen. Er worden bij aankomt dan nog biometrische gegevens genomen. Om er zeker van te zijn dat jij daadwerkelijk weer teruggaat nadat jouw visum verlopen is, moet je een einddatum hebben, oftewel een datum dat je het land weer verlaat.

Niet alle luchthavens zijn overigens voorbereid op jou als reiziger met het visum. Zoek dus goed uit of de luchthaven waar jij wil landen jou dan ook zal toelaten. Je mag het land weer verlaten via iedere ICPs (oftewel Immigration Check Posts). Om ervoor te zorgen dat mensen niet onnodig veel naar India reizen, mag je niet vaker dan twee keer per jaar een visum krijgen. Je kan op die manier niet langer dan vier maanden per jaar in het land verblijven. Bovendien heb je met het visum ook geen recht op het bezoeken van beschermde gebieden. Ook cantonmentgebieden zijn verboden terrein. Tot slot: zorg dat je je visum op tijd aanvraagt! Doe het minimaal vier (werk)dagen van tevoren omdat de kans anders groot is dat je niet meer op tijd bent, en hoe vervelend zou dat zijn?

Het visum zal 114,95 euro kosten, dus bewaar nog een extra budget voor de aanvraag van dit visum. Ben je van plan om met je kind af te reizen naar India? Dan moet je ervoor zorgen dat duidelijk is dat het kind onder jouw ouderlijk gezag staat. Indien je hierover vragen hebt is het aangeraden contact op te nemen met de rijksoverheid.